Sticky toffee pudding to
typowo Brytyjski deser pieczony na parze. Bardzo słodki z dużą
ilością mielonych rodzynek zawsze podawany z sosem toffi lub kremem
waniliowym. Moim zdaniem najciekawszy jest sposób pieczenia tego
ciasta – na parze.
Składniki na ciasto:
- 200g rodzynek
- 200g mąki
- łyżeczka cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 80g masła
- 150g cukru brązowego
- 100ml mleka
Składniki na sos:
- 200g cukru brązowego
- 50g masła
- 200ml śmietany kremówki
- łyżeczka mąki kukurydzianej
Sposób przygotowania:
Rodzynki zalej wrzątkiem
i odstaw na 30 minut by trochę napęczniały. Następnie odlej wodę
i zmiksuj na drobną masę. W czasie kiedy rodzynki się moczą
możesz przygotować ciasto. Mikserem ubij masło z brązowym cukrem
oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj jedno jajko cały
czas miksując a zaraz potem drugie. Następnie dodaj mąkę z
proszkiem do pieczenia oraz zmiksowane rodzynki. Całość dokładnie
wymieszaj w przełóż do foremki do pieczenia wysmarowanej masłem.
Ciasto zakryj folią aluminiową i piecz w kąpieli wodnej około 45
minut w 170ºC. Co znaczy
piec w kąpieli wodnej? W piekarniku ułóż jedną foremkę
wypełnioną wrzątkiem na dnie piekarnika a ciasto zaraz nad nią.
Pamiętaj, że ciasto najlepiej jest przykryć folią by nie dostało
się do środka za dużo pary.
Sos: w rondelku rozpuść
masło z cukrem. Śmietanę wymieszaj rózgą z mąką kukurydzianą
i wlej do rondelka. Dokładnie wymieszaj. Sos powinien byś słodki i
gęsty.
nigdy jeszcze tak nie piekłam ciasta, spróbuję....
OdpowiedzUsuń