niedziela, 29 listopada 2015

Sticky toffee pudding



Sticky toffee pudding to typowo Brytyjski deser pieczony na parze. Bardzo słodki z dużą ilością mielonych rodzynek zawsze podawany z sosem toffi lub kremem waniliowym. Moim zdaniem najciekawszy jest sposób pieczenia tego ciasta – na parze.

Składniki na ciasto:

  • 200g rodzynek
  • 200g mąki
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 80g masła
  • 150g cukru brązowego
  • 100ml mleka

Składniki na sos:

  • 200g cukru brązowego
  • 50g masła
  • 200ml śmietany kremówki
  • łyżeczka mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania:


Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut by trochę napęczniały. Następnie odlej wodę i zmiksuj na drobną masę. W czasie kiedy rodzynki się moczą możesz przygotować ciasto. Mikserem ubij masło z brązowym cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj jedno jajko cały czas miksując a zaraz potem drugie. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz zmiksowane rodzynki. Całość dokładnie wymieszaj w przełóż do foremki do pieczenia wysmarowanej masłem. Ciasto zakryj folią aluminiową i piecz w kąpieli wodnej około 45 minut w 170ºC. Co znaczy piec w kąpieli wodnej? W piekarniku ułóż jedną foremkę wypełnioną wrzątkiem na dnie piekarnika a ciasto zaraz nad nią. Pamiętaj, że ciasto najlepiej jest przykryć folią by nie dostało się do środka za dużo pary.


Sos: w rondelku rozpuść masło z cukrem. Śmietanę wymieszaj rózgą z mąką kukurydzianą i wlej do rondelka. Dokładnie wymieszaj. Sos powinien byś słodki i gęsty.




1 komentarz:

  1. nigdy jeszcze tak nie piekłam ciasta, spróbuję....

    OdpowiedzUsuń