środa, 4 grudnia 2013

Owsianka a’la Pina Colada, czyli pyszne śniadanie bogate w dobroczynny błonnik



Nie wiem jak Wy ale dla mnie połączenie kokosa oraz ananasa to coś niesamowitego. Smak kojarzy mi się z wakacjami, piaskiem pod stopami i szumem morza. Staram się nie używać tych produktów za często, ponieważ boję się, że znudzi mi się. Dodatkowo znane jest zdrowotne działanie ananasa, które tłumi infekcje gdyż zawiera enzym – bromelaine. Dodatkowo poprawia trawienie, pomaga rozpuszczać zakrzepy i jest korzystny w zapobieganiu osteoporozie i w gojeniu się złamań gdyż zawiera dużo manganu. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i lekko estrogenopodobnie.


Składniki:

- pół szklanki płatków owsianych górskich
- pół szklanki soku z ananasa
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 4 łyżki ananasa pokrojonego w mniejsze części


Sposób przygotowania:


Płatki owsiane wypłukać w wodzie a następnie zalać sokiem z ananasa i gotować około 2 minut. Dodać wiórki kokosowe, otręby pszenne oraz ananasa i gotować jeszcze 5 minut aż całość zgęstnieje. Można posypać wiórkami czekoladowymi.



1 komentarz: