Przepis na kapuśniaczki dostałam od
śp. sąsiadki, Pani Janki. Kiedyś dostaliśmy od niej całą miskę,
którą pochłonęliśmy w mgnieniu oka. Na szczęście zdradziła mi
swój sekret jak je zrobić. Teraz ja chciałabym się podzielić z
wami tym przepisem, gdyż uważam, że takimi rzeczami należy się
dzielić by na stołach zawsze gościły takie pyszności.
Składniki:
- 1kg mąki
- 100g masła
- 100g drożdży
- około 300ml mleka 3,2%
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- kapusta kiszona (500g)
- pieczarki (1kg)
- masło (100g)
- cebula (2szt)
Sposób przygotowania:
Mleko wymieszać z drożdżami, cukrem
oraz solą. Mąkę wymieszać z masłem i połączyć z zaczynem.
Dokładnie zagnieść ciasto, które powinno być miękkie (można
dodać trochę mleka) i odstawić do wyrośnięcia na około 20
minut.
W tym czasie możemy przygotować
farsz. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Dodajemy
kapustę kiszoną i podsmażamy. Na drugiej patelni na łyżce oleju
podsmażamy rozdrobnione pieczarki (ja starłam je na tarce o dużych
oczkach). Podsmażamy a następnie mieszamy razem z kapustą.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z ciasta formujemy kuleczki wielkości
małej mandarynki i cienko rozwałkowujemy. Na środek nakładamy
farsz i zwijamy. Końcówki przygniatamy widelcem oraz na wierzchu
robimy parę dziurek. Pieczemy około 20 – 25 minut w 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz