środa, 11 grudnia 2013

Barszcz wigilijny z pasztecikami



Barszcz jest wyjątkową oraz pracochłonną potrawą. Trzeba przygotowywać go bardzo starannie by wyszedł smaczny, intensywny a zarazem klarowny. Jak dla mnie zawsze stanowi wielkie wyzwanie. Zawsze staram się przygotowywać go powoli, dopracowując każdy szczegół. Nasza cierpliwość zawsze się opłaci. Delektować się bowiem będziemy cudownym aromatycznym wywarem, przegryzanym pasztecikami. Czy ktoś wyobraża sobie wigilię bez takich rarytasów?


Składniki na barszcz:

- 3 marchewki
- pół selera
- pietruszka
- 2 cebule
- por
- 6 dużych buraków
- 3 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 4 łyżki majeranku
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- łyżka cukru


Sposób przygotowania:

Buraki umyć i zawiną w folię aluminiową. Wstawić do piekarnika i piec około godziny w temperaturze 200˚C. Po upieczeniu lekko je ostudzić (np. wystawiając na 15 minut na zewnątrz), obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Marchewkę, seler oraz pietruszkę obrać. Wsadzić je razem z przeciętym porem do dużego garnka z zimą wodą i powoli podgrzewać (nie zagotowywać). Cebulę w łupinie przypiec na kuchence tak by łupiny zwęgliły się a następnie całą wrzucić do gotującego się wywaru razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz paroma ziarenkami pieprzu. Gotować na wolnym ogniu około godziny. Co jakiś czas można dodawać szklankę zimnej wody by wywar się nie zagotował.
Do garnka wrzucić tarkowane buraki, pokrojony w plasterki czosnek oraz majeranek. Gotować około pół godziny aż oddadzą swój smak i kolor. Całość przecedzić przez sitko. Bulion doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.



Składniki na paszteciki z pieczarkami:


- mąka (400g)
- drożdże (20g)
- olej (łyżka)
- sól (łyżka)
- cukier(łyżeczka)
- gałka muszkatołowa (łyżeczka)
- woda przegotowana (200ml)
- pieczarki (300g)
- cebula
- masło (łyżka)


Sposób przygotowania:


W letniej wodzie rozpuścić sól, cukier, drożdże i dokładnie wymieszać z 100g mąki, olejem i gałką muszkatołową. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
W tym czasie można przygotować farsz. W garnku roztopić masło i podsmażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę a gdy ta się zeszkli podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawić solą i pieprzem.
Do zaczynu drożdżowego dodać resztę mąki i wyrobić ciasto. Odstawić jeszcze na co najmniej pół godziny do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować tak aby powstał duży prostokąt. Nałożyć wcześniej przygotowany farsz, zawinąć brzegi go środka a następnie całość zrolować. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200˚C aż ciasto lekko się zarumieni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz