Barszcz jest wyjątkową oraz pracochłonną potrawą. Trzeba
przygotowywać go bardzo starannie by wyszedł smaczny, intensywny a zarazem
klarowny. Jak dla mnie zawsze stanowi wielkie wyzwanie. Zawsze staram się
przygotowywać go powoli, dopracowując każdy szczegół. Nasza cierpliwość zawsze
się opłaci. Delektować się bowiem będziemy cudownym aromatycznym wywarem, przegryzanym
pasztecikami. Czy ktoś wyobraża sobie wigilię bez takich rarytasów?
Składniki na barszcz:
- 3 marchewki
- pół selera
- pietruszka
- 2 cebule
- por
- 6 dużych buraków
- 3 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 4 łyżki majeranku
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- łyżka cukru
Sposób przygotowania:
Buraki umyć i zawiną w folię aluminiową. Wstawić do
piekarnika i piec około godziny w temperaturze 200˚C. Po upieczeniu lekko je
ostudzić (np. wystawiając na 15 minut na zewnątrz), obrać i zetrzeć na tarce na
dużych oczkach.
Marchewkę, seler oraz pietruszkę obrać. Wsadzić je razem z
przeciętym porem do dużego garnka z zimą wodą i powoli podgrzewać (nie
zagotowywać). Cebulę w łupinie przypiec na kuchence tak by łupiny zwęgliły się
a następnie całą wrzucić do gotującego się wywaru razem z liśćmi laurowymi,
zielem angielskim oraz paroma ziarenkami pieprzu. Gotować na wolnym ogniu około
godziny. Co jakiś czas można dodawać szklankę zimnej wody by wywar się nie zagotował.
Do garnka wrzucić tarkowane buraki, pokrojony w plasterki
czosnek oraz majeranek. Gotować około pół godziny aż oddadzą swój smak i kolor.
Całość przecedzić przez sitko. Bulion doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem
i cukrem.
Składniki na paszteciki z pieczarkami:
- mąka (400g)
- drożdże (20g)
- olej (łyżka)
- sól (łyżka)
- cukier(łyżeczka)
- gałka muszkatołowa (łyżeczka)
- woda przegotowana (200ml)
- pieczarki (300g)
- cebula
- masło (łyżka)
Sposób przygotowania:
W letniej wodzie rozpuścić sól, cukier, drożdże i dokładnie
wymieszać z 100g mąki, olejem i gałką muszkatołową. Odstawić na pół godziny w
ciepłe miejsce.
W tym czasie można przygotować farsz. W garnku roztopić
masło i podsmażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę a gdy ta się zeszkli
podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawić solą i pieprzem.
Do zaczynu drożdżowego dodać resztę mąki i wyrobić ciasto. Odstawić
jeszcze na co najmniej pół godziny do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować
tak aby powstał duży prostokąt. Nałożyć wcześniej przygotowany farsz, zawinąć
brzegi go środka a następnie całość zrolować. Piec około 20 minut w piekarniku
nagrzanym do 200˚C aż ciasto lekko się zarumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz