Danie bardzo rozgrzewające, pełne
niesamowitych aromatów, lekko piekące w usta.
Składniki:
- 500g piersi z kurczaka
- 100ml jogurtu naturalnego
- 250g krojonych pomidorów z puszki
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- łyżka masła
- imbir sproszkowany (łyżeczka)
- imbir świeży (łyżeczka)
- kardamon (łyżeczka)
- chili (łyżeczka)
- cynamon (pół łyżeczki)
- kmin rzymski (łyżeczka)
- papryka słodka (łyżeczka)
- sól (łyżeczka)
- pęczek kolędry
Sposób przygotowania:
Kurczaka umyć, pokroić w małe
kawałki i zamarynować w soli, papryce słodkiej, kminie rzymskim,
cynamonie, chili, kardamonie, imbirze oraz jogurcie. Zostawić na
parę godzin by mięso przeszło przyprawami. W garnku rozgrzać
masło i podsmażyć na nim cebulę pokrojoną w piórka. Chwile
podsmażyć i dodać drobno posiekany czosnek i świeży imbir
(również drobno pokrojony).Zalać pomidorami w puszcze i gotować
około 15 minut. Do całości wrzucić zamarynowanego kurczaka i
gotować na wolnym ogniu około godziny mieszając co jakiś czas aby
się nie przypalił ale też nie za często aby zachował swoją
strukturę. Na koniec całość można udekorować posiekaną kolędrą.
Mmm, aromatycznie :)
OdpowiedzUsuń