Delikatne polędwiczki zamarynowane wcześniej w papryce oraz Whiskey
to dobry pomysł na wyjątkową kolację. Do tego słodki sos z pieczonej papryki…
mmmmmm, jak dla mnie pycha!
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa (około 500g)
- papryka (2 sztuki)
- olej rzepakowy (2 łyżki)
- masło (łyżka)
- papryka słodka
- papryka ostra
- papryka wędzona
- Gentelman Jack (80ml)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Paprykę natrzeć olejem i wstawić do piekarnika i piec ją
około 20-30 minut aż pojawi się czarna skórka. Następnie zawinąć ją w folię
aluminiową i odstawić na trochę aby ostygła. Obrać ze skórki. Polędwiczki
zamarynować w papryce słodkiej, ostrej oraz wędzonej wymieszanej z Gentelman
Jack, olejem oraz solą i pieprzem. Podsmażyć na suchej patelni z każdej strony
po 3 minuty a następnie zawinąć w folę aluminiową i wstawić do nagrzanego
piekarnika na 15 minut. Na patelnię gdzie smażyło się mięso wrzucić łyżkę
masła, łyżeczkę mąki i dokładnie wymieszać. Dodać zmiksowaną, obraną ze skórki
paprykę i jeszcze raz wymieszać. Polędwiczki podawać na sosie.
Danie pyszne, ale Gentelman Jacka byłoby mi żal do gotowania użyć - zbyt dobry do picia jest ;)
OdpowiedzUsuń