środa, 27 listopada 2013

Polędwiczki wieprzowe w sosie z pieczonej papryki oraz Gentelman Jack



Delikatne polędwiczki zamarynowane wcześniej w papryce oraz Whiskey to dobry pomysł na wyjątkową kolację. Do tego słodki sos z pieczonej papryki… mmmmmm, jak dla mnie pycha!


Składniki:


- polędwiczka wieprzowa (około 500g)
- papryka (2 sztuki)
- olej rzepakowy (2 łyżki)
- masło (łyżka)
- papryka słodka
- papryka ostra
- papryka wędzona
- Gentelman Jack (80ml)
- sól, pieprz


Sposób przygotowania:


Paprykę natrzeć olejem i wstawić do piekarnika i piec ją około 20-30 minut aż pojawi się czarna skórka. Następnie zawinąć ją w folię aluminiową i odstawić na trochę aby ostygła. Obrać ze skórki. Polędwiczki zamarynować w papryce słodkiej, ostrej oraz wędzonej wymieszanej z Gentelman Jack, olejem oraz solą i pieprzem. Podsmażyć na suchej patelni z każdej strony po 3 minuty a następnie zawinąć w folę aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Na patelnię gdzie smażyło się mięso wrzucić łyżkę masła, łyżeczkę mąki i dokładnie wymieszać. Dodać zmiksowaną, obraną ze skórki paprykę i jeszcze raz wymieszać. Polędwiczki podawać na sosie.





1 komentarz:

  1. Danie pyszne, ale Gentelman Jacka byłoby mi żal do gotowania użyć - zbyt dobry do picia jest ;)

    OdpowiedzUsuń