Bardzo lubię przemycać warzywa w różnych słodkościach. Zazwyczaj
nie dominują w smaku a ciasto przez to jest wilgotne, o obniżonej kaloryczności
o większej wartości odżywczej. Placek ten nie wymaga dużo pracy, wystarczy
wymieszać składniki. Zadowolenie ze smaku oraz zaskoczenie gwarantowane.
Składniki:
- mąka pełnoziarnista (2 szklanki)
- cukinia (3 szklanki)
- kakao (3/4 szklanki)
- cukier (1,5 szklanki)
- olej (szklanka)
- 4 jajka
- 2 gorzkie czekolady (o jak największej zawartości kakao, ja
użyłam 70%)
- łyżka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- migdały (100g), opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Jajka zmiksować z cukrem. Dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon,
kakao, mąkę, olej i wszystko razem dokładnie wymieszać. Cukinię zetrzeć na
tarce, czekoladę i migdały pokroić w małe kawałki i wrzucić do ciasta i
wymieszać. Piec w 180˚C do suchego patyczka. Ja użyłam wąskiej blaszki i
piekłam ciasto około godzinę.
czarne jak noc! wygląda kusząco :]
OdpowiedzUsuńPo takim ciescie nie ma wyrzutow sumienia, bo to przeciez jak salatka :)
OdpowiedzUsuńAle ma głeboki kolor :)
OdpowiedzUsuńzabieram się do czekoladowego z burakami od jakiegoś czasu:) Piękny kolor ma Twoje ciacho:) !
OdpowiedzUsuńczekolada z cukinią, pomysł podoba mi się, spróbuję upiec, może zdążę ... sezon się kończy na cukinię, która jest rzeczywiście mało kaloryczna.... ciekawa jestem jakie ma wartości odżywcze ?
OdpowiedzUsuńCukinia bogata jest w witaminy (C, B1, B2, PP, A) oraz minerały (wapń, fosfor, żelazo, potas). Poprawia przemianę materii, polepsza trawienie oraz ma właściwości zasadotwórcze czyli dzaiała odkwaszająco na organizm. Dodatkowo jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Sezon na nią rzeczywiście już się kończy ale w większych marketach dostępna jest cały rok.
UsuńUpieklam ciacho wczoraj. Ja tylko sprobowalam, bo jak dla mnie troszkę za słodkie. Ale rodzince BARDZO BARDZO smakuje i na pewno przepis na stałe zagości w mojej kuchni
OdpowiedzUsuń