Poniżej podaję przepis na najsmaczniejszy jabłecznik. Pierwszy
raz jadłam go na 2 roku studiów. Przywiozła go moja kochana współlokatorka po
wizycie u swojej mamy. Do dziś pamiętam jego smak. Był genialny. Po wielu
prośbach udało mi się zdobyć przepis. Jest prosty, ciasto piecze się szybko i
zawsze wychodzi.
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 250g masła
- szklanka oleju
- 6 żółtek
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 jabłek
Sposób przygotowania:
W dużej misce ubić żółtka z cukrem. Dodać mąkę, masło
pokrojone w kostkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz olej. Wyrobić
ciasto. Następnie 2/3 ciasta wyłożyć równo na blaszkę do pieczenia i włożyć do
nagrzanego piekarnika (180˚) na 20 minut. Resztę ciasta schować do
zamrażalnika. Jabłka obrać ze skórki a następnie zetrzeć na tarce o dużych
oczkach. Wyłożyć na podpieczony spód a wierzch posypać schłodzonym i startym na
tarce ciastem. Piec jeszcze około 30 minut aż nabierze ładnego rumianego
koloru.
Zaraz zabieram się za robienie tego jabłecznika...,myśle ,ze sie uda:)
OdpowiedzUsuńnajlepszy!!! :)
OdpowiedzUsuń