Jeśli zostało wam z obiadu puree ziemniaczane, nie
wyrzucajcie go. Można z resztek przygotować smaczną kolację. Ja zrobiłam babkę
ziemniaczaną z gotowanych ziemniaków, szczypiorkiem, cebulą i chudą szynką.
Składniki:
- około 400g ziemniaków puree
- 2 małe cebule
- 4 łyżki szczypiorku
- 50g chudej szynki
- 2 jajka
- łyżka masła
- łyżka bułki tartej
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim pokrojoną w
kostkę cebulę a następnie pokrojoną w cienkie paski szynkę. Po podsmażeniu
wrzucić zawartość patelni do miski z ziemniakami, dorzucić posiekany
szczypiorek oraz żółtka. Dokładnie wymieszać. Białka ubić i delikatnie
wymieszać z masą. Przełożyć do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej bułką
tartą. Piec 30 minut w temperaturze 200˚C.
potrzeba matką wynalazków... a w tym przypadku smakołyków :]
OdpowiedzUsuńFajny pomysł.
OdpowiedzUsuń