Tort miętowy jest bardzo orzeźwiający, ma bardzo ciekawy
smak. Idealnie nadaję się na gorące niedzielne popołudnia. Niestety mięta w ogródku
już się skończyła i użyłam zamiast niej kropli miętowych (do kupienia w aptece).
Składniki:
- szklanka mąki
- 1/2 szklanki kakao
- 6 jajek
- szklanka cukru
- śmietana 30% (600ml)
- mascarpone (200g)
- krople miętowe (20ml)
- cukier puder (4 łyzki)
- czekolada gorzka (2 tabliczki)
- olej 6 łyżek
- czekoladki miętowe do ozdoby
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 180˚C. Białka oddzielić od żółtek i
ubić. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier a następnie żółtka. Cały czas
miksując dodawać po łyżce składników suchych (mąkę, kakao). Wstawić do
piekarnika i piec do suchego patyczka (około 30minut). Jak ciasto ostygnie
przekroić na 3 części.
Śmietanę ubić, dodać cukier puder, mascarpone oraz krople
miętowe. Wszystko dokładnie wymieszać lub ubić mikserem na wolnych obrotach.
Płaty ciasta przekładać miętowym kremem. Całość polać
roztopioną czekoladą wymieszaną z olejem oraz powtykać w nie czekoladki
miętowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz