czwartek, 26 września 2013

Delikatne kotleciki mielone z kurczaka z sosem koperkowym


Wiele razy próbowałam zrobić dobre kotleciki mielone z piersi z kurczaka ale zawsze wychodziły twarde. Zastanawiałam się czy z chudego mięsa w ogóle można coś takiego przygotować. Okazuje się, że tak. Sekretem okazuje się dodanie do mięsa śmietany oraz zimnej wody. Dokładny przepis podaję poniżej.


Składniki:


- 1kg piersi z kurczaka (zmielone)
- 1 jajko
- 2 cebule
- 200ml śmietany 30%
- 2 czubate łyżki bułki tartej
- 5 łyżek zimnej wody
- 2 łyżki mąki
- koperek
- ziele angielskie
- liść laurowy
- marchewka
- sól


Sposób przygotowania:


Bułkę tartą zalać 100ml śmietany i dobrze wymieszać. Do mięsa mielonego dodać jajko, wodę, zmielone ziele angielskie, sól, namoczoną bułkę tartą oraz zetrzeć 2 cebule na drobnych oczkach. Wszystko trzeba bardzo dokładnie wymieszać. Masa będzie dość rzadka i będzie kleiła się do rąk. Najlepiej jest zamoczyć ręce w wodzie, wziąć trochę mięsa, szybko uformować kuleczkę i za pomocą łyżki włożyć do garnka z wrzącą wodą. Trzeba to zrobić dość szybko, inaczej kotleciki zrobią się płaskie. Gotować około 10 minut. Przełożyć do mniejszego garnka. Do wody w której gotowały się kotleciki należy włożyć 3 liście laurowe, pare ziarenek ziela angielskiego, marchewkę i gotować około 45 minut. Następnie odcedzić i zaprawić mąką wymieszaną z resztą śmietany. Jeszcze raz zagotować, dosypać koperek i doprawić solą. Tak przygotowanym sosem należy zalać kotleciki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz