wtorek, 24 września 2013

Kurczak miodowo – musztardowy z wytrawnymi jabłkami


Składniki:


- 6 piersi z kurczaka
- 5 jabłek
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki wytrawnego białego wina
- gałka muszkatołowa
- tymianek
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Piersi oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Zamarynować w soli, pieprzu, miodzie, musztardzie, soli i pieprzu. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 15 minut
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, następnie podsmażyć na patelni z masłem. Po paru minutach wlać na patelnię 4 łyżki białego wytrawnego wina. Doprawić gałką muszkatołową oraz tymiankiem. Całość przełożyć do naczynia, w którym pieką się piersi z kurczaka i piec jeszcze około 5 minut. U mnie wersja z puree ziemniaczanym.




1 komentarz: