Składniki:
- 6 piersi z kurczaka
- 5 jabłek
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki wytrawnego białego wina
- gałka muszkatołowa
- tymianek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Piersi oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Zamarynować w
soli, pieprzu, miodzie, musztardzie, soli i pieprzu. Włożyć do nagrzanego
piekarnika na 15 minut
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, następnie podsmażyć na
patelni z masłem. Po paru minutach wlać na patelnię 4 łyżki białego wytrawnego
wina. Doprawić gałką muszkatołową oraz tymiankiem. Całość przełożyć do
naczynia, w którym pieką się piersi z kurczaka i piec jeszcze około 5 minut. U
mnie wersja z puree ziemniaczanym.
miodowo musztardowa marynata to dla mnie numer jeden! :)
OdpowiedzUsuń