Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 2 średniej wielkości cukinie
- 2 małe cebule
- 3 ząbki czosnku
- 200g masła
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 200ml śmietany 18%
- 50g sera żółtego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ciasto na tartę. Do miski przesypać mąkę, masło pokrojone w
kostkę, sól, łyżkę śmietany i 1 jajko. Wszystko dokładnie ugnieść. Ciasto
najlepiej wałkuje się pomiędzy folią spożywczą, nie trzeba używać wtedy dodatkowej
mąki. Robi się to tak, że na blat należy rozwinąć około 50cm folii, położyć na
nią spłaszczone ciasto i na górę znowu folię. Za pierwszym razem bałam się, że
folia się poskleja i nie będę mogła rozwałkować ciasta. Tak się jednak nie
stało. Ciasto przełożyć do foremki i przygnieść do ścianek. Na spodzie warto
zrobić widelcem dziurki, wtedy ciasto nie powinno się podnieść podczas
pieczenia. Wkładamy formę z ciastem do zamrażalnika na 20 minut. Następnie
wstawić do nagrzanego piekarnika na 180˚C i piec 15 minut.
Farsz. Cukinię i czosnek pokroić w cienkie plasterki, doprawić
solą, pieprzem. Na patelnię wlać 1 łyżkę oleju rzepakowego i podsmażyć cukinię
przez około 3 minuty. Kurczaka pokroić w małą kostkę, doprawić solą, pieprzem,
majerankiem oraz gałką muszkatołową. Smażyć na patelni po cukinii około 10
minut. W dużej misce wymieszać 2 jajka z śmietaną, dodać kurczaka i wymieszać.
Farsz przelać do podpieczonej tarty, ułożyć cukinię na wierzchu i posypać serem
żółtym bardzo drobno tarkowanym. Piec jeszcze 20 minut.
ale porządna! mega pysznie wypełniona po samiuteńkie kruche brzegi :]
OdpowiedzUsuń