Składniki (duża blacha)
- herbatniki maślane (500g)
- masło (200g)
- wiórki kokosowe (100g)
- śmietana kremówka (600ml)
- cukier (100g)
- mleko (200ml)
- żelatyna (25g)
- ananas z puszki (2 puszki)
Sposób przygotowania:
Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody i odstawić do
napęcznienia. Herbatniki zmielić, najlepiej w malakserze lub benderem. Następnie
dosypać do nich połowę wiórków kokosowych i ugnieść z masłem. Tak przygotowaną
masę rozłożyć równomiernie na blaszce i mocno przygnieść. Śmietanę ubić. Pod
koniec ubijania dodać cukier oraz resztę wiórków kokosowych. Cały czas miksując
dodać mleko oraz połowę rozpuszczonej we wrzątku żelatyny. Masę śmietanową
przelać na spód i wstawić do lodówki na pół godziny. Robiłam to ciasto
wielokrotnie i akurat tym razem wyłożyłam całe plastry ananasa co okazało się
później trudne do krojenia. Radzę dlatego pokroić ananasa w małe kawałeczki i
wyłożyć na masę śmietanową. Sok, który został w puszcze po ananasach należy wymieszać
z pozostałą żelatyną. Tak przygotowaną galaretkę należy wylać na wierzch ciasta
aby przykryła ananasa.
pyszne jest, już 4 razy robiliśmy
OdpowiedzUsuń