Co
zrobić z piersi z kurczaka? Kotlety, grillować, roladki –
wszystko wydaje się nudne, to już było, na to nie mam ochoty. Jak
dla mnie curry to oryginalny i pyszny przepis na piersi z kurczaka.
Dużo warzyw, przypraw. Dodatki też możemy dobrać różne: ryż,
chlebek naan, papadoms. I w sumie ze zwykłego kurczaka robimy
prawdziwą ucztę.
Składniki:
- 1kg piersi z kurczaka
- 4 papryki (2 czerwone, 2 zielone)
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów
- łyżka oleju rzepakowego
- imbir (2cm)
- kurkuma, cynamon, kminek mielony, gałka muszkatołowa, chilli, papryka słodka, sól, pieprz (ewentualnie można jeszcze dodać anyż i liść laurowy)
Sposób przygotowania:
W
dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj posiekaną w piórka cebule i smaż
na wolnym ogniu. Dodaj czosnek a następnie imbir (jeżeli możesz
dodaj świeżą kurkumę) oraz wszystkie przyprawy. Zalej pomidorami
z puszki. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i wszystko dokładnie
zmiksuj. Do tak przygotowanego puree warzywnego dodaj kurczaka
pokrojonego w kostkę i gotuj na wolnym ogniu około 1,5h co jakiś
czas mieszając. Swoje curry podałam z jogurtem i awokado.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz