poniedziałek, 18 grudnia 2017

Zimowa sałatka z pieczonej dyni, mozzarelli i rukoli. Wspaniały pomysł na lunch do pracy.


Sałatka z pieczoną dynią na ciepło a do tego delikatna mozzarella oraz wyrazista w smaku rukola. Wszystko zwieńczone miodowym winegretem i podprażonymi pestkami dyni. Ta sałatka zdecydowanie umiliła mój dzień.

Składniki:

  • mała dynia piżmowa
  • kulka mozzarelli
  • 2 garście rukoli
  • 2 łyżki pestek dyni
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:


Dynię (razem ze skórką) pokrój w plasterki. Skrop lekko oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika na około 30-40 minut aby ją podpiec. Przygotuj winegret. Miód wymieszaj z musztardą francuską a następnie dodaj oliwę z oliwek. Na talerzu ułóż rukolę, porwaną mozzarellę oraz dynię. Polej winegretem oraz podprażonymi pestkami dyni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz