Bardzo
aromatyczny krem o przepięknym pomarańczowym kolorze. Osoby z
którymi podzieliłam się zupą uznały, że rewelacja. Nawet moja
roczna dziewczynka jadła z zapałem maczając bułkę w zupie.
Składniki
- 3 papryki (żółta, 2 czerwone)
- średniej wielkości dynia piżmowa
- duży słodki ziemniak
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150ml śmietany 12%
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma, imbir, papryka słodka
Do
ozdoby podpieczone na suchej patelni ziarna dyni, grzanki z chleba
pełnoziarnistego, rukola i mała papryczka.
Sposób przygotowania:
Paprykę
oraz dynię pokrój w kostkę. Wymieszaj z łyżką oleju i podpiecz
w piekarniku (30 minut w 180ºC)
W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulkę oraz
czosnek. Dodaj pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki zalej wodą lub
bulionem. Kiedy ziemniaki zmiękną dodaj pozostałe warzywa,
przyprawy oraz śmietanę. Zmiksuj i zagotuj jeszcze raz. Podawaj z
grzankami oraz podprażonymi pestkami dyni.
mniaaam, jaka kremowa :)
OdpowiedzUsuń