piątek, 22 grudnia 2017

Zimowa zupa krem z dyni, słodkich ziemniaków i papryki. Rozgrzewająca i aromatyczna.



Bardzo aromatyczny krem o przepięknym pomarańczowym kolorze. Osoby z którymi podzieliłam się zupą uznały, że rewelacja. Nawet moja roczna dziewczynka jadła z zapałem maczając bułkę w zupie.


Składniki

  • 3 papryki (żółta, 2 czerwone)
  • średniej wielkości dynia piżmowa
  • duży słodki ziemniak
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150ml śmietany 12%
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma, imbir, papryka słodka
Do ozdoby podpieczone na suchej patelni ziarna dyni, grzanki z chleba pełnoziarnistego, rukola i mała papryczka.

Sposób przygotowania:


Paprykę oraz dynię pokrój w kostkę. Wymieszaj z łyżką oleju i podpiecz w piekarniku (30 minut w 180ºC) W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulkę oraz czosnek. Dodaj pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki zalej wodą lub bulionem. Kiedy ziemniaki zmiękną dodaj pozostałe warzywa, przyprawy oraz śmietanę. Zmiksuj i zagotuj jeszcze raz. Podawaj z grzankami oraz podprażonymi pestkami dyni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz