Brukselka
– przez niektórych uwielbiana a przez niektórych znienawidzona.
Zapewne przez swój specyficzny zapach kiedy jest za długo gotowana.
Ja użyłam brukselki mrożonej. Nie gotowałam jej wcale i w
potrawie wyszła al dente, czyli tak jak lubię. Do tego sos
beszamelowy, pieczone ziemniaki na wierzchu oraz ciągnący się ser
w środku
Składniki:
- 1kg brukselki (ja użyłam mrożonej)
- 500g ziemniaków
- 50g masła
- 2 łyżki mąki
- 200ml mleka
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- imbir, gałka muszkatołowa, kminek mielony, kurkuma, sól, pieprz
- 100g żółtego sera
- 2 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania:
Ziemniaki
obierz i pokrój w grube plasterki. Gotuj przez 20 minut tak by
jeszcze były lekko twardawe. Odcedź i odstaw na chwilę. Na maśle
podsmaż lekko drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaj
przyprawy, wymieszaj. Dodaj mąkę i lekko podsmaż. Zalej mlekiem i
mieszaj rózgą do powstania gęstego sosu. Wymieszaj z brukselką.
Przełóż do naczynia do zapiekania wysmarowanego tłuszczem. Posyp brukselkę połową sera a na wierzch ułóż ziemniaki. Na koniec posyp pozostałym serem i bułką tartą.
Zapiecz w piekarniku (około pół godziny w 180ºC)
Ale pyszności - aż ślinka cieknie i kusi, aby poeksperymentować z brukselką.
OdpowiedzUsuńDoskonale! :-)
OdpowiedzUsuń