poniedziałek, 8 stycznia 2018

Obiad w 15 minut. Penne z dynią, mascarpone oraz orzechami pecan.

Aby zrobić coś zdrowego, pełnowartościowego dla całej rodziny nie trzeba stać cały dzień w garach. W niedzielę wracaliśmy z basenu i wszyscy byliśmy bardzo głodni. W lodówce prawie że nic więc wykorzystałam to co było. W szybkim gotowaniu najważniejsze jest planowanie. Zastanawiam się co zajmie najwięcej czasu i co mogę zrobić w międzyczasie. Dlatego pierwszy wstawiłam makaron. Za cel uznałam, że sos musi być gotowy zanim makaron się ugotuje. Czyli jakieś 15 minut. Udało się. A jak to zrobić znajdziesz poniżej w przepisie.


Składniki (2 duże porcje, lub 2 średnie porcje + mały głodomorek)

  • makaron penne (200g) – u mnie makaron z soczewicy – taki akurat miałam ale przyznam, że dobrze się komponuje z dynią.
  • mascarpone (250g)
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1cm imbiru
  • mała dynia piżmowa
  • łyżka masła
  • łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • 2 łyżki posiekanych orzechów pecan (pamiętaj, że malutkim dzieciom lepiej jest podawać orzechy mielone a nie siekane czy w całości)
  • 2 łyżki tartego parmezanu

Sposób przygotowania:


Makaron wrzuć do garnka, zalej wodą i lekko posól. Wstaw na kuchenkę i gotuj aż będzie al dente. Mieszaj co jakiś czas aby nie przywarł do dna garnka.

W dużym garnku rozpuść masło, dodaj olej a następnie drobno posiekaną cebulkę. Kiedy zmięknie dodaj posiekany czosnek oraz imbir. Chwile podsmażaj. Dynię obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podsmażaj co jakiś czas mieszając aż zmięknie. Dodaj mascarpone oraz przyprawy. Wymieszaj z makaronem.

Na koniec możesz posypać tartym parmezanem oraz posiekanymi orzechami pecan.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz