Co roku, 14
czerwca na całym świecie obchodzony jest światowy dzień
krwiodawstwa. (World Blood Donor Day). Dzień ten jest obchodzony od
2004 roku i ma na celu propagowanie oraz uświadamianie społeczeństwa
jak ważną rolę odgrywa oddawanie krwi.
Nawet
doświadczeni krwiodawcy mogą doświadczyć skutków ubocznych
takich jak zawroty głowy, zmęczenie czy omdlenia. Jednym ze
sposobów zminimalizowania zagrożeń jest odpowiednie żywienie
przed oraz po oddaniu krwi. Jedzenie oraz picie odpowiednich pokarmów
pomaga w szybszej rekonwalescencji oraz pomaga uzupełnić braki
witamin i składników mineralnych
Właściwe
nawodnienie
Prawie
połowa oddanej krwi składa się z wody. Płyny, które stracisz
podczas krwiodawstwa mogą spowodować spadek ciśnienia. Grozi to
omdleniami lub zawrotami głowy. Aby temu zapobiec dobrze jest wypić
około pół litra wody zaraz przed oddaniem krwi. Dodatkowo
nawadnianie od 24 do 48 godzin po ma kluczowe znaczenie w regeneracji
organizmu. W ciągu 24 godzin po American Heart Association zaleca by
unikać alkoholu oraz zwiększyć podaż wody o litr dziennie.
Wypicie napojów wysokoprocentowych może spowodować odwodnienie
oraz opóźnienie regeneracji.
Żelazo
Żelazo jest
mikropierwiastkiem, który jako składnik hemoglobiny i mioglobiny
transportuje tlen z płuc do wszystkich komórek organizmu. Bez
żelaza produkcja czerwonych krwinek jest upośledzona. Ponieważ po
oddaniu krwi, twój organizm musi wytworzyć nowe czerwone krwinki
spożywanie produktów bogatych w żelazo może okazać się
kluczowe. Produkty bogate w żelazo to: mięso (więcej żelaza ma
mięso czerwone) również ryby, podroby (wątróbka, kaszanka,
salceson czarny, kiszka), jajka, pestki dyni, nasiona lnu, ale
również chociaż już w mniejszych stopniu: soja, fasola, groch,
czekolada gorzka, orzechy, szpinak, kasza gryczana.
Dodatkowo
należy pamiętać, że inne składniki diety mogą wspomagać lub
upośledzać przyswajalność żelaza. Wchłanianie żelaza
zwiększają aminokwasy (metionina, glicyna, histydyna, cysteina),
witamina C, kwasy organiczna, białko zwierzęce, cukry (fruktoza,
sorbitol). Ograniczają: błonnik, wapń, mangan, miedź, węglany,
kwas szczawiowy, czy fityniany
Foliany
Foliany
współdziałające z witaminą B12 korzystnie wpływają na
produkcję czerwonych krwinek. Pomaga uzupełnić straty podczas
krwiodawstwa. Źródłami kwasu foliowego mogą być zielone warzywa
(szpinak, szparagi, brukselka, jarmuż, brokuły) fasola biała,
pietruszka, jajka czy migdały
Tutaj
również musimy pamiętać, że czynnikami polepszającymi
wchłanianie mogą być witaminy z grupy B, biotyna oraz witamina C.
Natomiast zmniejszające to nadmierna i długotrwała ekspozycja na
światło, alkohol czy wysoka temperatura.
Witamina
B2
Inaczej
ryboflawina to kolejna witamina niezbędna do produkcji czerwonych
krwinek. Witamina B2 pomaga w przemianach węglowodanów, białek i
tłuszczów.
Występuje w
znacznych ilościach w żółtku jaja, serach twarogowych i żółtych,
podrobach wieprzowych, wątrobie, pestkach dyni, nasionach lnu,
migdałach, rybach (sandacz, węgorz, makrela), nasionach suchych
roślin strączkowych, kaszy jaglanej, bananach oraz awokado.
Witamina
B6
Wpływa na
prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz krwiotwórczego.
Witamina B6 uczestniczy w syntezie hemu, którego niedobory mogą być
przyczyną nieprawidłowego tworzenia krwinek czerwonych (mniejsze,
zawierające mniejsze ilości hemoglobiny)
Najlepsze
źródła witaminy B6 to kasza gryczana, jaglana, otręby i zarodki
pszenne, wątroba, nasiona słonecznika, sezamu, orzechy włoskie,
ryby (pstrąg, makrela, łosoś), nasiona suche roślin strączkowych,
chleb pełnoziarnisty czy mleko w proszku.
Zadbaj o
właściwe odżywienie
Zjedz
pełnowartościowy zdrowy posiłek dzień wcześniej. Unikaj bardzo
tłustych i wysoko przetworzonych produktów. Tłuste potrawy mogą
wpłynąć na testy poprzedzające oddanie krwi.
Nie oddawaj
krwi na pusty żołądek. Najlepiej zjeść lekkie śniadanie, nie
zawierające dużych ilości tłuszczu oraz zawierające wolno
rozkładające się węglowodany
- Dietetyka żywienie zdrowego i chorego człowieka. Ciborowska Helena, Rudnicka Anna, rok wydania 2014, PZWL
- Dietoterapia. Włodarek Dariusz, Lange Ewa, Kozłowska Lucyna, Głąbska Dominika, rok wydania 2014, PZWL
- Bromatologia. Zarys nauk o żywności i żywieniu. Henryk Gertig, Juliusz Pzrysławski, PZWL
- http://www.who.int/campaigns/world-blood-donor-day/2017/en/
- https://krwiodawcy.org
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz