sobota, 10 grudnia 2016

Awokado zapiekane z jajkiem i serem – niskowęglowodanowy posiłek


Zapiekane awokado to dobry pomysł na lunch lub kolację. Niskokaloryczne, niskowęglowodanowe oraz zdrowe danie. Dodatkowo awokado, działa bardzo korzystnie na ściany naczyń, obniża poziom cholesterolu oraz rozszerza naczynia krwionośne. Jest również bogatym źródłem glutationu, silnego przeciwutleniacza, który wykazuje hamujące działanie rakotwórcze.



Składniki:

  • duże awokado
  • 2 jajka
  • łyżeczka musztardy dijon
  • 20g sera żółtego
  • rzeżucha

Sposób przygotowania:


Awokado przekrój na pół. Wyciągnij pestkę i posmaruj połówki awokado musztardą. W dziurę po pestce wbij jajka. Jajka mogą być trochę za duże by zmieścić się w dziurce po pestce dlatego wcześniej możesz odlać odrobinę białka. Na koniec posyp tartym żółtym serem. Zapiecz w piekarniku w temperaturze 180ºC przez 20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz