Strogonow
(Boeuf
Stroganow) to potrawa znana w całej Europie. Istnieje wiele
przepisów, jednak najważniejsze składniki to wołowina, krojona w
paseczki, pieczarki, cebula oraz papryka słodka. Niektóre przepisy
uwzględniają również pomidory, przecier pomidorowy, paprykę,
pieczarki oraz ogórki kiszone. U mnie wersja odchudzona ale równie
smaczna oraz bardzo aromatyczna. Super danie na chłodne jesienne lub
zimowe wieczory.
Składniki na 8 porcji:
- kilogram wołowiny na gulasz
- 2 cebule
- 500g pomidorów z puszki
- 2 papryki czerwone
- 200g pieczarek
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki papryki słodkiej
- łyżka papryki wędzonej
- pół łyżeczki chilli
- sól, pieprz
- łyżka miodu
- łyżka musztardy dijon
Sposób przygotowania:
W
dużym garnku na łyżce oleju podsmaż pokrojoną w paski wołowinę.
Pamiętaj by temperatura była wysoka, mieszaj co jakiś czas.
Następnie zalej pomidorami i gotuj na małym ogniu około godziny.
Na
patelni na łyżce oleju podsmaż pokrojoną w piórka cebulę.
Następnie dodaj pokrojoną w paski paprykę oraz pieczarki.
Podsmażaj do momentu gdy warzywa zmiękną. Dodaj do gulaszu,
dokładnie wymieszaj.
Dopraw
Strogonowa papryką słodką, papryką wędzoną, chilli, miodem,
musztardą oraz solą i pieprzem. Gotuj jeszcze około godziny do
momentu gdy mięso będzie miękkie.
Bardzo smakowicie wygląda to danie. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńfajna wersja tego dania, jestem ciekawa jak smakuje szczególnie, że jest tam wędzona papryka
OdpowiedzUsuń