Takie
pierniczki to zdrowsza alternatywa do tradycyjnych pierniczków.
Zawierają duże ilości błonnika, gdyż zamiast zwykłej mąki
użyłam pół na pół mąki pełnoziarnistej oraz otrębów
pszennych. Dzięki temu na dłużej zapewniają uczucie sytości co
może pomóc jeżeli chcemy ustrzec się przed podjadaniem.
Składniki
na 40 pierniczków:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 szklanki otrębów pszennych
- 150ml miodu
- 50g przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżki stewii
- 150ml mleka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- czekolada gorzka i biała do ozdabiania pierniczków
Sposób przygotowania:
Mleko
oraz miód podgrzej. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki.
Zagnieć ciasto, powinno być dosyć twarde. Rozwałkuj ciasto na
grubość około pół centymetra. Wytnij pierniczki za pomocą
ulubionej foremki. Piecz w temperaturze 180ºC
przez około 10 minut. Odstaw do ostygnięcia. Moje pierniczki
ozdobiłam czekoladą gorzką oraz białą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz