poniedziałek, 12 grudnia 2016

Dietetyczne pierniczki, alternatywa do tradycyjnych świątecznych pierniczków


Takie pierniczki to zdrowsza alternatywa do tradycyjnych pierniczków. Zawierają duże ilości błonnika, gdyż zamiast zwykłej mąki użyłam pół na pół mąki pełnoziarnistej oraz otrębów pszennych. Dzięki temu na dłużej zapewniają uczucie sytości co może pomóc jeżeli chcemy ustrzec się przed podjadaniem.


Składniki na 40 pierniczków:


  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 szklanki otrębów pszennych
  • 150ml miodu
  • 50g przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżki stewii
  • 150ml mleka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • czekolada gorzka i biała do ozdabiania pierniczków

Sposób przygotowania:


Mleko oraz miód podgrzej. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki. Zagnieć ciasto, powinno być dosyć twarde. Rozwałkuj ciasto na grubość około pół centymetra. Wytnij pierniczki za pomocą ulubionej foremki. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 10 minut. Odstaw do ostygnięcia. Moje pierniczki ozdobiłam czekoladą gorzką oraz białą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz