poniedziałek, 12 grudnia 2016

Aromatyczny, jesienny krem z pieczonej pietruszki w miodzie.


Jesienne smaki ciąg dalszy. Krem z pietruszki pieczonej w miodzie to dobry pomysł na jesienną kolację. Słodka, bardzo kremowa z cynamonową nutą.

Składniki:

  • 1,5kg pietruszki
  • 1,5l bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • 50g masła
  • 100ml śmietany 18%
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyki miodu
  • łyżka cukru brązowego
  • gałka muszkatołowa, mielony kminek, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pietruszkę (nie obraną) pokroić na mniejsze kawałki. W dużej misce wymieszaj z olejem, miodem oraz brązowym cukrem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC na około 45 minut.

Na maśle podsmaż posiekaną w piórka cebulę. Dodaj upieczoną pietruszkę i zalej bulionem. Gotuj przez około 15 minut. Na koniec zmiksuj dokładnie dolewając śmietany, doprawiając dużą ilością gałki muszkatołowej, mielonym kminkiem oraz solą i pieprzem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz