Jesienne smaki ciąg dalszy. Krem z pietruszki pieczonej w miodzie to dobry pomysł na jesienną kolację. Słodka, bardzo kremowa z cynamonową nutą.
Składniki:
- 1,5kg pietruszki
- 1,5l bulionu warzywnego
- 2 cebule
- 50g masła
- 100ml śmietany 18%
- łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyki miodu
- łyżka cukru brązowego
- gałka muszkatołowa, mielony kminek, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pietruszkę
(nie obraną) pokroić na mniejsze kawałki. W dużej misce wymieszaj
z olejem, miodem oraz brązowym cukrem. Wstaw do piekarnika
nagrzanego do 180ºC na
około 45 minut.
Na
maśle podsmaż posiekaną w piórka cebulę. Dodaj upieczoną
pietruszkę i zalej bulionem. Gotuj przez około 15 minut. Na koniec
zmiksuj dokładnie dolewając śmietany, doprawiając dużą ilością
gałki muszkatołowej, mielonym kminkiem oraz solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz