Nie
wyobrażam sobie jesieni bez potraw z dyni. Jest tyle różnych dań
i pomysłów jak ją przygotować. Na słodko na ostro. Możemy
przygotować z niej desery (racuchy, sernik) zupy, makarony, mięsa,
gulasze. Dynia jest dobrym warzywem jeżeli chodzi o dietę
odchudzającą. Jest niskokaloryczna a z dodatkiem warzyw i serkiem
wiejskim może być idealnym pomysłem na dietetyczną kolację.
Składniki:
- dynia piżmowa
- serek wiejski (200g)
- mała cebulka
- połowa średniej papryki czerwonej
- połowa papryki zielonej
- chilli, papryka słodka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
- olej do nasmarowania dyni
Sposób
przygotowania:
Dynię
przekrój na pół, usuń wszystkie nasiona, natnij miąższ w
kratkę. Nasmaruj olejem oraz przyprawami. Wstaw do piekarnika
nagrzanego do 180ºC i
piecz pod przykryciem przez 45 minut. Następnie odkryj i piecz
jeszcze pół godziny w temperaturze 200ºC
tak aby dynia ładnie się przypiekła. Na patelni na małej ilości
oleju podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiedy zeszkli się
dodaj pokrojoną w kotkę paprykę czerwoną i zieloną. Dopraw do
smaku chilli, słodką papryką, gałką muszkatołową, solą i
pieprzem. Wymieszaj z serkiem wiejskim. Całość nałóż na
upieczoną dynię w miejsce pestek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz