niedziela, 4 grudnia 2016

Pieczona dynia z serkiem i warzywami. Dietetyczna, niskokaloryczna kolacja.


Nie wyobrażam sobie jesieni bez potraw z dyni. Jest tyle różnych dań i pomysłów jak ją przygotować. Na słodko na ostro. Możemy przygotować z niej desery (racuchy, sernik) zupy, makarony, mięsa, gulasze. Dynia jest dobrym warzywem jeżeli chodzi o dietę odchudzającą. Jest niskokaloryczna a z dodatkiem warzyw i serkiem wiejskim może być idealnym pomysłem na dietetyczną kolację.



Składniki:

  • dynia piżmowa
  • serek wiejski (200g)
  • mała cebulka
  • połowa średniej papryki czerwonej
  • połowa papryki zielonej
  • chilli, papryka słodka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • olej do nasmarowania dyni


Sposób przygotowania:



Dynię przekrój na pół, usuń wszystkie nasiona, natnij miąższ w kratkę. Nasmaruj olejem oraz przyprawami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz pod przykryciem przez 45 minut. Następnie odkryj i piecz jeszcze pół godziny w temperaturze 200ºC tak aby dynia ładnie się przypiekła. Na patelni na małej ilości oleju podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiedy zeszkli się dodaj pokrojoną w kotkę paprykę czerwoną i zieloną. Dopraw do smaku chilli, słodką papryką, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszaj z serkiem wiejskim. Całość nałóż na upieczoną dynię w miejsce pestek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz