piątek, 9 grudnia 2016

Dietetyczny strogonow, czyli gulasz wołowy z papryką, pomidorami i pieczarkami.

Strogonow (Boeuf Stroganow) to potrawa znana w całej Europie. Istnieje wiele przepisów, jednak najważniejsze składniki to wołowina, krojona w paseczki, pieczarki, cebula oraz papryka słodka. Niektóre przepisy uwzględniają również pomidory, przecier pomidorowy, paprykę, pieczarki oraz ogórki kiszone. U mnie wersja odchudzona ale równie smaczna oraz bardzo aromatyczna. Super danie na chłodne jesienne lub zimowe wieczory.



Składniki na 8 porcji:

  • kilogram wołowiny na gulasz
  • 2 cebule
  • 500g pomidorów z puszki
  • 2 papryki czerwone
  • 200g pieczarek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • łyżka papryki wędzonej
  • pół łyżeczki chilli
  • sól, pieprz
  • łyżka miodu
  • łyżka musztardy dijon



Sposób przygotowania:

W dużym garnku na łyżce oleju podsmaż pokrojoną w paski wołowinę. Pamiętaj by temperatura była wysoka, mieszaj co jakiś czas. Następnie zalej pomidorami i gotuj na małym ogniu około godziny.
Na patelni na łyżce oleju podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Następnie dodaj pokrojoną w paski paprykę oraz pieczarki. Podsmażaj do momentu gdy warzywa zmiękną. Dodaj do gulaszu, dokładnie wymieszaj.

Dopraw Strogonowa papryką słodką, papryką wędzoną, chilli, miodem, musztardą oraz solą i pieprzem. Gotuj jeszcze około godziny do momentu gdy mięso będzie miękkie.




2 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie wygląda to danie. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajna wersja tego dania, jestem ciekawa jak smakuje szczególnie, że jest tam wędzona papryka

    OdpowiedzUsuń