Warto
przygotować sobie zapas puree z dyni, ponieważ dynia może stanowić
super dodatek do wielu potraw. Może być dodatkiem do owsianki,
posłużyć do przygotowania różnego rodzaju ciast, dań wytrawnych
np. pierogów, lasagne czy pasty do kanapek. Przygotowanie puree z
dyni trochę trwa dlatego fajnie jest przygotować sobie większe
ilości a następnie zawekować w słoiki.
Składniki:
- 2 dynie piżmowe
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Dynię
obierz, pozbaw ją pestek a następnie pokrój w kostkę. Wymieszaj
razem z olejem oraz solą. Wyłóż na blaszkę do pieczenia i piecz
około godziny w temperaturze 180ºC
do momentu kiedy dynia będzie miękka. Możliwe, że zajmie to
więcej czasu – zależy to od wielkości pieczonych kawałków. Na
koniec całość zmiksuj na puree.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz