Zapiekane
awokado to dobry pomysł na lunch lub kolację. Niskokaloryczne,
niskowęglowodanowe oraz zdrowe danie. Dodatkowo awokado, działa
bardzo korzystnie na ściany naczyń, obniża poziom cholesterolu
oraz rozszerza naczynia krwionośne. Jest również bogatym źródłem
glutationu, silnego przeciwutleniacza, który wykazuje hamujące
działanie rakotwórcze.
Składniki:
- duże awokado
- 2 jajka
- łyżeczka musztardy dijon
- 20g sera żółtego
- rzeżucha
Sposób przygotowania:
Awokado
przekrój na pół. Wyciągnij pestkę i posmaruj połówki awokado
musztardą. W dziurę po pestce wbij jajka. Jajka mogą być trochę
za duże by zmieścić się w dziurce po pestce dlatego wcześniej
możesz odlać odrobinę białka. Na koniec posyp tartym żółtym
serem. Zapiecz w piekarniku w temperaturze 180ºC
przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz