Przygotowanie kuskusu moim zdaniem jest równie proste co gotowanie wody na herbatę. Wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić. Może stanowić dodatek do różnych potraw ale też możemy przygotować z niego różne sałatki albo np. drugie śniadanie lub lunch do pracy. Ja polecam kuskus z pieczoną marchewką oraz papryką.
Składniki:
- szklanka kuskusu
- szklanka wrzątku
- połowa papryki czerwonej
- połowa papryki zielonej
- mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- duża marchewka
- łyżeczka miodu
- 2 łyżki oleju
- chilli, pieprz cayenne, sól, pieprz
Sposób
przygotowania:
Kuskus
zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Marchewkę obierz i pokrój w
plasterki. Wymieszaj z łyżką oleju, miodem oraz chilli. Wstaw do
piekarnika nagrzanego do 180ºC
i piecz przez 20 minut. Papryki podziel na 2 części. Jedną część
pokrój w paseczki, drugą pokrój w kosteczkę. Paprykę pokrojoną
w paski wstaw do piekarnika razem z marchewką. I piecz jeszcze
kolejne 15 minut. Cebulkę pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na
patelni na łyżce oleju, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i
podsmaż aż zmięknie. Wymieszaj z kuskusem, dopraw do smaku.
Podawaj z pieczonymi warzywami oraz sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz