wtorek, 6 grudnia 2016

Kuskus z pieczonymi warzywami na ostro - pomysł na lunch.


Przygotowanie kuskusu moim zdaniem jest równie proste co gotowanie wody na herbatę. Wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić. Może stanowić dodatek do różnych potraw ale też możemy przygotować z niego różne sałatki albo np. drugie śniadanie lub lunch do pracy. Ja polecam kuskus z pieczoną marchewką oraz papryką.


Składniki:

  • szklanka kuskusu
  • szklanka wrzątku
  • połowa papryki czerwonej
  • połowa papryki zielonej
  • mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • duża marchewka
  • łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • chilli, pieprz cayenne, sól, pieprz


Sposób przygotowania:



Kuskus zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Wymieszaj z łyżką oleju, miodem oraz chilli. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez 20 minut. Papryki podziel na 2 części. Jedną część pokrój w paseczki, drugą pokrój w kosteczkę. Paprykę pokrojoną w paski wstaw do piekarnika razem z marchewką. I piecz jeszcze kolejne 15 minut. Cebulkę pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na patelni na łyżce oleju, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i podsmaż aż zmięknie. Wymieszaj z kuskusem, dopraw do smaku. Podawaj z pieczonymi warzywami oraz sałatą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz