wtorek, 11 marca 2014

Maślane paluszki, idealne do kawy!!!



Szybkie w przygotowaniu, bardzo maślane i chrupiące.

Składniki:

  • masło (200g)
  • mąka (350g mąki)
  • 4 czubate łyżki cukru trzcinowego
  • sok z połowy cytryny
  • skórka z cytryny

Sposób przygotowania:



Cytrynę sparzyć wrzątkiem,zetrzeć skórkę na drobnych oczkach a następnie wycisnąć z niej sok. Mąkę ugnieść z masłem oraz wymieszać z cukrem trzcinowym, skórką i sokiem z cytryny. Uformować cienkie wałeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15 minut w 180ºC. Następnie obrócić je na drugą stronę i piec jeszcze przez 10 minut aż ładnie się zarumienią. Odstawić do ostygnięcia. 


3 komentarze:

  1. wyglądają pysznie, poproszę kilka do kawusi :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja tez poproszę do porannej kawy, najlepiej tak pomaczane, kto tak lubi?

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie proste ciastka bez dodatków, zapisałam sobie przepis.

    OdpowiedzUsuń