Szybkie w przygotowaniu, bardzo maślane
i chrupiące.
Składniki:
- masło (200g)
- mąka (350g mąki)
- 4 czubate łyżki cukru trzcinowego
- sok z połowy cytryny
- skórka z cytryny
Sposób przygotowania:
Cytrynę sparzyć wrzątkiem,zetrzeć
skórkę na drobnych oczkach a następnie wycisnąć z niej sok. Mąkę
ugnieść z masłem oraz wymieszać z cukrem trzcinowym, skórką i
sokiem z cytryny. Uformować cienkie wałeczki. Ułożyć na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15 minut w 180ºC.
Następnie obrócić je na drugą stronę i piec jeszcze przez 10
minut aż ładnie się zarumienią. Odstawić do ostygnięcia.
wyglądają pysznie, poproszę kilka do kawusi :-)
OdpowiedzUsuńja tez poproszę do porannej kawy, najlepiej tak pomaczane, kto tak lubi?
OdpowiedzUsuńLubię takie proste ciastka bez dodatków, zapisałam sobie przepis.
OdpowiedzUsuń