Aby kotleciki z drobiu wyszły nam
delikatne i soczyste warto dodać do mięsa trochę śmietanki.
Podczas gotowania, czy smażenia nie staną się wtedy suche i
twarde. A odpowiednio dobrana kompozycja przypraw może sprawić, że
nawet zwykły mielony będzie wyjątkowym daniem.
Składniki:
- pierś z indyka (400g)
- śmietana 18% (200ml)
- jajko
- curry (łyżka)
- papryka słodka (łyżka)
- czosnek (2 ząbki)
- cebula (2 średniej wielkości)
- cukier (2 łyżki)
- imbir (łyżeczka)
- olej do smażenia
- bułka tarta do panierowania
Sposób przygotowania:
Cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę
zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać przyprawy (paprykę, curry,
imbir, czosnek oraz cukier) i jeszcze chwilę podsmażyć. Pierś z
indyka zmielić, posolić i wymieszać z przyprawami, jajkiem oraz
śmietaną. Formować kotleciki w kształcie cygara. Obtoczyć w
bułce tartej i usmażyć. Na koniec kotleciki można wyłożyć na
ręcznik papierowy by trochę obciekły z tłuszczu.
Nominowałam Twojego bloga do Liebster Blog Award.
OdpowiedzUsuńSzczegóły na http://rozsmakujsiew.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award-2014.html
Miłej zabawy :)
Pyszne i bardzo ładnie podane ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńMmmmmm, kto by pomyslal, ze w takiej ciekawej formie można podać Indyka! Wszystkim
OdpowiedzUsuńindyko-maniakom polecam fanpage firmy Inykpol, który sama dopiero odkryłam https://www.facebook.com/Indykpol. Widzę, że coraz bardziej się rozkręca, nawet jakieś konkursy organizują ;)