wtorek, 25 marca 2014

Tarta z tilapią, czyli sposób na pyszną rybę.



Składniki na ciasto:

  • 200g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól

Składniki na farsz:

  • 3 filety z tilapii
  • szklanka śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 1 por
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • ser żółty (100g)

Sposób przygotowania:


Ciasto na tartę. Do miski przesypać mąkę, masło pokrojone w kostkę, sól, śmietanę i jajko. Wszystko dokładnie ugnieść. Ciasto najlepiej wałkuje się pomiędzy folią spożywczą, nie trzeba używać wtedy dodatkowej mąki. Robi się to tak, że na blat należy rozwinąć około 50cm folii, położyć na nią spłaszczone ciasto i na górę znowu folię. Za pierwszym razem bałam się, że folia się poskleja i nie będę mogła rozwałkować ciasta. Tak się jednak nie stało. Ciasto przełożyć do foremki i przygnieść do ścianek. Na spodzie warto zrobić widelcem dziurki, wtedy ciasto nie powinno się podnieść podczas pieczenia. Wkładamy formę z ciastem do zamrażalnika na 20 minut. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika na 180˚C i piec 15 minut.


Farsz: Pora umyć i pokroić w cienkie paseczki. Podsmażyć na maśle. Rybę pokroić w kostkę i wymieszać z śmietaną, jajkami, porem oraz przyprawami. Całość posypać startym serem i zapiekać około 30 minut w temperaturze 170ºC.


1 komentarz: