Składniki na ciasto:
- 200g masła
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 3 łyżki śmietany 18%
- sól
Składniki na farsz:
- 3 filety z tilapii
- szklanka śmietany 18%
- 2 jajka
- 1 por
- łyżka masła
- sól, pieprz
- ser żółty (100g)
Sposób przygotowania:
Ciasto
na tartę. Do
miski przesypać mąkę, masło pokrojone w kostkę, sól, śmietanę
i jajko. Wszystko dokładnie ugnieść. Ciasto najlepiej wałkuje się
pomiędzy folią spożywczą, nie trzeba używać wtedy dodatkowej
mąki. Robi się to tak, że na blat należy rozwinąć około 50cm
folii, położyć na nią spłaszczone ciasto i na górę znowu
folię. Za pierwszym razem bałam się, że folia się poskleja i nie
będę mogła rozwałkować ciasta. Tak się jednak nie stało.
Ciasto przełożyć do foremki i przygnieść do ścianek. Na spodzie
warto zrobić widelcem dziurki, wtedy ciasto nie powinno się
podnieść podczas pieczenia. Wkładamy formę z ciastem do
zamrażalnika na 20 minut. Następnie wstawić do nagrzanego
piekarnika na 180˚C i piec 15 minut.
Farsz:
Pora
umyć i pokroić w cienkie paseczki. Podsmażyć na maśle. Rybę
pokroić w kostkę i wymieszać z śmietaną, jajkami, porem oraz
przyprawami. Całość posypać startym serem i zapiekać około 30
minut w temperaturze 170ºC.
tarta zawsze!!!!
OdpowiedzUsuń