Ostatnio poszukuję bardzo prostych przepisów, które są szybkie w przygotowaniu a ich wykonanie tanie. Do takich zaliczam ciasto marchwiowe. Oczywiście przepis można wzbogacić o orzechy włoskie, lub polewę cytrynową. Całość można przełożyć ubita śmietaną ale w sumie to po co skoro ciasto jest samo w sobie dobre.
Składniki:
- 5 małych marchewek
- szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- łyżeczka cynamonu
- szczypta imbiru i kurkumy
Sposób przygotowania:
Jajka utrzeć z cukrem. Marchewkę
obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Dodać cynamon, imbir i gałkę
muszkatołową a następnie proszek do pieczenia, olej oraz mąkę.
Foremkę do pieczenia wysmarować masłem. Przelać ciasto i piec
około 30 minut w temperaturze 180ºC
Moje ulubione,ekspresowe ciacho.
OdpowiedzUsuńjak ja lubię takie słodkie warzywne ciasta, jadłam też cukiniowe , pychota
OdpowiedzUsuń