niedziela, 23 marca 2014

Ciasto marchwiowe, najprostszy przepis.



Ostatnio poszukuję bardzo prostych przepisów, które są szybkie w przygotowaniu a ich wykonanie tanie. Do takich zaliczam ciasto marchwiowe. Oczywiście przepis można wzbogacić o orzechy włoskie, lub polewę cytrynową. Całość można przełożyć ubita śmietaną ale w sumie to po co skoro ciasto jest samo w sobie dobre.

Składniki:

  • 5 małych marchewek
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta imbiru i kurkumy

Sposób przygotowania:



Jajka utrzeć z cukrem. Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Dodać cynamon, imbir i gałkę muszkatołową a następnie proszek do pieczenia, olej oraz mąkę. Foremkę do pieczenia wysmarować masłem. Przelać ciasto i piec około 30 minut w temperaturze 180ºC




2 komentarze:

  1. Moje ulubione,ekspresowe ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  2. jak ja lubię takie słodkie warzywne ciasta, jadłam też cukiniowe , pychota

    OdpowiedzUsuń