Stary sprawdzony przepis mojej mamy, która dostała go z kolei od koleżanki w czasach gdzie o książkę kucharską było jeszcze bardzo trudno a przepisy najlepiej przekazywało się z ust do ust.
Składniki:
- 20 dkg maku namoczonego na 12 godzin, ugotowany potem odcedzony
- 8 średniej wielkości jabłek startych na grubych oczkach
- 100g masła
- 20 dkg cukru pudru
- 6 łyżek kaszy manny
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 6 jaj/ ubite bia lka na sztywno
- bakalie
- mała szczypta soli
- bakalie (orzechy najlepiej uprażone w piekarniku 150 stopni na 15 minut), skórka z cytryny
Sposób przygotowania:
Utrzeć na gładką
masę: masło, żółtka, cukier. Do masy dodawać stopniowo mak, jabłka starte na grubych oczkach, kaszę manną oraz bakalie. Na koniec dodajemy ubite
białka z szczyptą soli. Piec w tortownicy
przez około 50 minut w nagrzanym piekarniku piekarniku do 190
stopni. Wierzch powinien ładnie się zrumienić i lekko popękać. Całość możemy polać polewa czekoladową (1 łyżka kakao + 2 łyżki cukru pudru + 3 łyżki gęstej śmietany. Razem gotować przez 3 minuty, jak ostygnie dodać 1 łyżkę masła... najlepsza błyszcząca polewa!!!) oraz posiekanymi orzechami.
takie stare, najprostsze przepisy są niezastąpione!
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńwww.kuchniaipodroze.blogspot.com