sobota, 22 marca 2014

Zapiekany bakłażan z ryżem, pomidorami i mozzarellą

Składniki:

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 2 pomidory
  • 1 duża kulka mozzarelli
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1,5 szklanki ryżu
  • śmietana 18% (200ml)
  • ser pecorino (50g)
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:



Jednego bakłażana pokroić i cienkie plasterki i ułożyć na desce. Każdego posolić i popieprzyć. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i smażyć plastry bakłażana przez parę minut z każdej strony. Drugiego bakłażana oraz cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Doprawić pieprzem. Dodać ryż i zalać 2,5 szklankami wody. Co jakiś czas mieszać. Gdy ryż będzie miękki, zalać wszystko śmietaną i dodać stary ser pecorino i dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować masłem i ułożyć na niej ryż a następnie podsmażonego bakłażana przekładanego naprzemiennie z pomidorem i mozzarellą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC do momentu gdy ser się zarumieni.




4 komentarze:

  1. Fantastycznie poukładane składniki tej zapiekanki, istne arcydzieło!

    OdpowiedzUsuń
  2. prezentuje się wyśmienicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. super pomysł ;-)
    www.smykwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. bakłażan jest sam w sobie jakoś pociągający, sama nie wiem co jest takiego w nim ,że mi smakuje, a tej oprawie i z takimi dodatkami jest psyszny... jadłam:-))

    OdpowiedzUsuń