Składniki:
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 2 pomidory
- 1 duża kulka mozzarelli
- 2 średniej wielkości cebule
- 1,5 szklanki ryżu
- śmietana 18% (200ml)
- ser pecorino (50g)
- sól, pieprz
- olej
Sposób przygotowania:
Jednego bakłażana pokroić i cienkie
plasterki i ułożyć na desce. Każdego posolić i popieprzyć.
Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i smażyć plastry bakłażana
przez parę minut z każdej strony. Drugiego bakłażana oraz cebulę
pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Doprawić pieprzem.
Dodać ryż i zalać 2,5 szklankami wody. Co jakiś czas mieszać.
Gdy ryż będzie miękki, zalać wszystko śmietaną i dodać stary
ser pecorino i dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować
masłem i ułożyć na niej ryż a następnie podsmażonego bakłażana
przekładanego naprzemiennie z pomidorem i mozzarellą. Piec w
piekarniku nagrzanym do 180ºC
do momentu gdy ser się zarumieni.
Fantastycznie poukładane składniki tej zapiekanki, istne arcydzieło!
OdpowiedzUsuńprezentuje się wyśmienicie :-)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł ;-)
OdpowiedzUsuńwww.smykwkuchni.blogspot.com
bakłażan jest sam w sobie jakoś pociągający, sama nie wiem co jest takiego w nim ,że mi smakuje, a tej oprawie i z takimi dodatkami jest psyszny... jadłam:-))
OdpowiedzUsuń