środa, 28 października 2015

Pieczony indyk – co zrobić by nie był suchy i bez smaku.



Indyk jest bardzo chudym mięsem. Zawiera niski poziom tłuszczu przez co po upieczeniu może być suchy. Dodatkowo piersi indycze są bardzo duże co może spowodować, że ich środek będzie bez smaku. Aby temu zapobiec możemy:

  • wstawić mięso do solanki dzień wcześniej (łyżka soli na litr wody)
  • piec w 200ºC 70 minut na każdy kilogram (czyli jak mamy jedną pierś 2,5kg musimy ją piec niecałe 3 godziny. Jeżeli mamy 2 piersi tak jak ja to nie zwiększamy czasu do 6 godzin tylko pieczemy cały czas 3 (piersi są ułożone kolo siebie)
  • Naciągnąć skórę na indyczej piersi i przymocować ją do mięsa za pomocą wykałaczek. Skóra zapobiegnie wysychaniu mięsa.
  • Natrzeć indyka przed pieczeniem przyprawami np. Ostrą papryką i pieprzem lub czosnkiem i cytryną lub inną dowolną marynatą.

Składniki:

  • pierś z indyka ze skórą 2x2,5kg
  • 2 cytryny
  • główka czosnku
  • pieprz
  • 4 łyżki soli
  • 4 litry wody

Sposób przygotowania:


Roztworem z soli i wody zalej indyka dzień przed planowanym pieczeniem. Kolejnego dnia wylej wodę, osusz mięso i natrzyj je przepuszczonym przez praskę czosnkiem, skórką z cytryny i pieprzem. Wykałaczkami przytwierdź skórę do mięsa tak aby się nie wysuszyło podczas pieczenia. Pamiętaj, że skóra podczas pieczenia się kurczy dlatego warto jest to zrobić bardzo dokładnie. Wstaw do nagrzanego piekarnika (200ºC) na 3 godziny. Jeżeli mięso będzie się za bardzo przypiekać przykryj je folią aluminiową.

Po upieczeniu odstaw mięso na około pół godziny aby lekko przestygło. Jeżeli zaczniesz kroić od razu po upieczeniu mięso będzie się rwało na kawałki – a tego nie chcemy.

Dodatkowo możesz przygotować sos z soków które wyciekły z mięsa dodając mąki kukurydzianej.


Swojego indyka podałam z sosem żurawinowym, pieczonymi ziemniakami, puree z pietruszki, marchewką i fasolką szparagową.  





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz