Przepyszne wegańskie
burgery z kapusty bez jajek czy innych składników pochodzenia
zwierzęcego. Ważne jest by dobrze doprawić główny składnik –
kapustę, ponieważ całość może wyjść trochę jałowa. Dlatego
użyłam bardzo dużo przypraw: czosnku, kurkumy, chlli, bazylii oraz
soli i pieprzu. Dodatkowo upiekłam ziemniaczane łódeczki.
Składniki:
- połowa małej białej kapusty
- duża cebula
- 5 ząbków czosnku
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka suszonej bazylii
- pół łyżeczki chilli
- sól i pieprz
- łyżka oleju rzepakowego
- 5 czubatych łyżek mąki
Dodatkowo:
- ziemniaki na frytki
- sól i pierz
- bułeczki na burgery
- parę liści sałaty
- musztarda
Sposób przygotowania:
Kapustę posiekaj drobno i
ugotuj w małej ilości osolonej wody. Gotuj aż będzie miękka.
Następnie odcedź i ostudź. W tym czasie na patelni podsmaż drobno
posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaj chilli i resztę
przypraw. Wymieszaj z kapustą i mąką. Usmaż kotlety na
natłuszczonej patelni. Kotleciki wychodzą bardzo delikatne dlatego
nie przewracaj ich często. Zostaw na każdej stronie podczas
smażenia na około 5 minut. Kiedy ładnie się zarumienią łatwiej
będzie je przewrócić.
Ziemniaki pokrój w
łódeczki dopraw solą i pieprzem i obtocz w oleju rzepakowym. Wstaw
na blaszkę do pieczenia i piecz około pół godziny w 200ºC
Bułeczkę przekrój na
pół i wstaw na chwilę do piekarnika. Następnie posmaruj ją z
każdej strony musztardą. W środek włóż kapuścianego kotleta i
sałatę. Obok ułóż parę frytek. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz