Fisherman's pie pochodzi z
Wielkiej Brytanii i jest dosyć tradycyjną potrawą. Trochę
staromodna ale nadal można ją znaleźć w wielu restauracjach
szczególnie nad wybrzeżem. Tradycyjnie jest to zapiekana ryba z
owocami morza w sosie beszamelowym, przykryta ziemniakami i posypana
żółtym serem. Postanowiłam trochę zmodyfikować ten przepis
ponieważ potrawa wydaje mi się trochę mało wyrazista. Zamiast
samych ziemniaków użyłam też zielonego groszku oraz do sosu
beszamelowego dodałam cebulkę. Całość trzeba też dobrze
doprawić. Podejrzewam, że jak raz posmakujecie tego dania to na
stałe zagości w waszych domach, ponieważ jest to bardzo smaczny i
zdrowy pomysł na rybę.
Składniki: (4 porcje)
- filety z białej ryby (u mnie dorsz) (400g)
- średniej wielkości cebulka
- 50g masła
- 4 łyżki mąki
- 200ml mleka
- 3 średnie ziemniaki
- 400g zielonego groszku (mrożony lub z puszki)
- imbir, gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i ugotuj
a następnie rozgnieć na puree. Groszek mrożony na początku ugotuj
a następnie zmiksuj (groszku z puszki nie musisz gotować). Połącz
razem z ziemniakami (najlepiej ręcznie lub za pomocą łyżki)
dopraw solą i pieprzem.
W małym garnku na maśle
podsmaż cebulkę a następnie zasyp mąką i zrób zasmażkę. Zalej
mlekiem i dokładnie mieszaj. Sos powinien zrobić się gęsty.
Dopraw go imbirem, gałką muszkatołową solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne
natłuść masłem. Na sam spód wylej trochę sosu beszamelowego i
ułóż surową rybę. Wylej resztę sosu na wierzch. Zakryj puree
ziemniaczano – groszkowym. Całość zapiecz w piekarniku (40 minut
w 180ºC)
Po upieczeniu odstaw na pół godziny do przestygnięcia ponieważ
ziemniaki zrobią się bardzo miękkie a potrawa może wydawać się
nieapetyczna. Po około pół godziny ziemniaki z powrotem będą się
trzymać i łatwiej będzie nałożyć porcje na talerze. Danie można
też przygotować w kokilkach jako pojedyncze porcje.
Mój komentarz nie jest zbyt obiektywny ale to naprawde bylo pyszne!!!
OdpowiedzUsuń