Wiadomo, że cukrzycy w
swojej diecie muszą bardzo uważać na cukier. Szczególnie, jeżeli
chodzi o wypieki czy różne inne słodkości. Moje babeczki bananowe
upiekłam bez cukru jednak pamiętajcie, że nie tylko cukier zawiera
węglowodany. Te znajdują się też w bananach oraz jest ich trochę w mielonych migdałach. Dlatego
tak czy siak ostrożnie :-) Jedna babeczka zawiera 0,8WW
Składniki na babeczki (12 sztuk)
- 170g masła
- 3 jajka
- 2 banany
- 160g zmielonych migdałów
- łyżeczka proszku do pieczenia
- esencja waniliowa
Dodatkowo:
- 100g masła
- 2 łyżki słodziku
- banany do ozdoby
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Utrzyj masło na gładką
puszystą masę. Potrwa to około 10-15 minut. Dodawaj do masy po
jednym jajku cały czas miksując. Banany rozgnieć widelcem i dodaj
mieszaniny jajek i masła razem z zmielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia oraz
esencją waniliową. Przełóż do foremek i piecz około 25 minut w
180ºC.
Do
ozdobienia babeczek użyłam masła wymieszanego ze słodzikiem oraz
bananów skropionych sokiem z cytryny. Zapobiegnie to ich ciemnieniu.
Wyglądają cudownie :)
OdpowiedzUsuń