Lekko pikantne z imbirowym
posmakiem kotlety z kaszy gryczanej to wspaniały pomysł na smaczny
i zdrowy obiad. Kasza gryczana zawiera bardzo dużo błonnika dzięki
czemu po zjedzeniu będziemy czuli się bardziej najedzeni.
Składniki na kotleciki (około 20 sztuk)
- szklanka kaszy gryczanej
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- łyżeczka imbiru
- pół łyżeczki chilli
- łyżeczka tymianku
- sól, pieprz
Składniki na sos pomidorowy
- 2 puszki pomidorów (około 500g)
- cebula
- czosnek (ząbek)
- łyżeczka brązowego cukru
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy pod
przykryciem. Możemy ją trochę przetrzymać by była bardzo miękka.
Odstawiamy by lekko przestygła. Następnie podsmażamy na patelni
pokrojoną w kostkę cebulę a następnie czosnek. Wszystkie
składniki mieszamy w dużej misce: kaszę, przyprawy, podsmażoną
cebulę, jajka i mąkę. Masa może wydawać się trochę sypka więc
warto jest ugnieść ją trochę ręką lub dodać dodatkowe jajko i
łyżkę mąki. Nie trzeba jednak tego robić ponieważ podczas
smażenia kotleciki utrzymają swój kształt. Rozgrzewamy olej na
patelni. Łyżką nakładamy kotleciki i smażymy z obu stron (około
2 minuty z każdej strony)
Sos przygotowujemy smażąc
cebulkę z czosnkiem na patelni. Zalewamy pomidorami i doprawiamy do
smaku cukrem, solą i pieprzem.
Polecam upiec je w piekarniku! Ograniczam tłusczcz ze względu na dietę, ale i tak pieczone smakują wyśmienicie! :)
OdpowiedzUsuńnie no w piekarniku to by bylo juz srednio;)
OdpowiedzUsuńFajnie nawet wyglada:)
OdpowiedzUsuń