Pizzę przygotowujemy
zawsze kiedy wybieramy się na jakąś długą męczącą wyprawę
rowerową lub pieszą. Zazwyczaj ciasto wyrabiamy dzień wcześniej,
podobnie sos. Dzięki temu jak wracamy mega głodni i zmęczeni,
gotowanie nie pochłania aż tak dużo czasu. Poza tym domowa pizza
zawsze wydawała mi się lepszym pomysłem niż taka na dowóz.
Zazwyczaj trzeba czekać co najmniej 45 minut, jest droga no i nie
wiadomo dokładnie jakiej jakości składniki zostały do niej użyte.
Zachęcam Was do wypróbowania! Z przepisu wychodzą 4 pizze.
Składniki na ciasto:
- 15g świeżych drożdży
- 400ml przegotowanej wody (letniej)
- 60ml mleka
- 60ml oliwy z oliwek
- łyżka soli
- łyżka cukru
- 800g mąki pszennej typ 450
Składniki na sos:
- pomidory z puszki (250g)
- mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- czubata łyżka oregano
- sól, pieprz, cukier
Dodatkowo:
- tarty ser
- wasze ulubione składniki na pizzę
Sposób przygotowania:
Jak wiadomo ciasto
drożdżowe wymaga trochę czasu i cierpliwości dlatego najlepiej
przygotować sobie ciasto dzień wcześniej lub rano.
- Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy sól, cukier, oliwę z oliwek, mleko oraz 200g mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno to zając około 45 minut.
- Następnie dodajemy resztę mąki i wyrabiamy ciasto ręcznie. Na początku może się trochę kleić dlatego możemy co jakiś czas podsypywać ciasto mąką. Wyrabiamy około 10-15 minut a następnie odstawiamy do miski w ciepłe miejsce na około 1,5h.
- W tym czasie możemy przygotować sos do pizzy. W małym garnku podsmażamy cebulkę a następnie czosnek i zalewamy pomidorami. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Na sam koniec dodajemy oregano i jeszcze chwilę gotujemy.
- Wyrośnięte ciasto możemy schować do lodówki i wykorzystać kolejnego dnia (można je przechowywać około 3 dni) lub podzielić na 4 części, rozwałkować, ułożyć na blaszce do pieczenia (wcześniej posmarowaną olejem), wyłożyć równomiernie sos, posypać serem i ułożyć ulubione składniki. Piec w temperaturze 220ºC przez około 15-20 minut aż ładnie się zarumieni.
Przepyszne i chrupiace ciasto!
OdpowiedzUsuń