wtorek, 12 sierpnia 2014

Krem z dyni i masła orzechowego


Znowu eksperymenty:-) tym razem wpadłam na pomysł by do zupy dyniowej dodać trochę masła orzechowego. Efekt był niesamowity, w całym domu pachniało orzechami.

Składniki:

  • 1 mała dynia (około 1kg-1,5kg)
  • 2 cebule
  • łyżka miodu
  • łyżka imbiru
  • 150ml śmietany 18%
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania:



Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Obrać dynię, pestki wyrzucić a miąższ pokroić w małe kawałki. Wrzucić do garnka i zalać wodą (około jednego litra), gotować do miękkości. Następnie dokładnie zmiksować. Cały czas miksując dodać masło orzechowe i śmietanę. Na koniec doprawić miodem i imbirem oraz solą jeżeli będzie dla was za mało słona.




5 komentarzy:

  1. Skorzystam z tego pomysłu, bardzo mnie zaciekawił :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nareszcie dynia.. bardzo mi podoba sie to połaczenie dyni i orzechów

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaciekawiłaś mnie tym połączeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marysiu! (jeżeli mogę się tak familiarnie zwrócić)... Bardzo podoba mi się Twoje nieszablonowe podejście do kuchni. Wyobraziłam sobie ten smak i także myślę, że to musi BYĆ PYSZNE! Zapisałam do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  5. po tytule spodziewałam się słodkości, a tu zaskoczenie wersja wytrawna. A u mnie mus na słodko, zapraszam i pozdrawiam, justyna mojemenu.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń