Zainspirowana pustą lodówką i dużymi
zapasami tuńczyka w puszce przygotowałam pieczone ziemniaki z pastą
rybną. Bardzo smaczne połączenie, podobne do „pyrów z gzikiem”
tylko, że zamiast twarogu użyłam tuńczyka.
Składniki:
- 3 duże ziemniaki
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- mała czerwona cebulka
- pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach.
Przekroić na pół, posmarować olejem i wstawić do piekarnika i
piec do momentu aż się ładnie zarumienią. Ja ustawiłam swój
piekarnik na najwyższą temperaturę (220ºC)
i piekłam 15 minut. Tuńczyka odcedzić z nadmiaru oleju, wymieszać
z jogurtem, majonezem oraz pokrojoną drobno cebulką. Doprawić
pieprzem. Pastę najlepiej schłodzić w lodówce przez około
godzinę. Podawać na upieczonych ziemniakach.
ziemniaki, pyry, kartofle... zawsze dobre a z tuńczykiem spróbuję, tym bardziej , że jest tam czerwona cebulka
OdpowiedzUsuń