Składniki na naleśniki:
- szklanka mleka
- szklanka wody
- jajko
- 150g mąki
- łyżka oleju rzepakowego
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
- łyżka cynamonu
Dodatkowo:
- 200g jeżyn
- 200g ricotty
- 2 łyżki cukru
- 200g jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na naleśniki
dokładnie zmiksować. Smażyć cienkie placki na patelni teflonowej.
Ja nie używałam dodatkowego tłuszczu, ponieważ dodałam do ciasta
łyżkę oleju. Naleśniki nie powinny przywierać do patelni.
Odstawić do ostygnięcia.
Połowę ricotty wymieszać z łyżką
cukru i 100g jogurtu naturalnego. Na naleśniki
nałożyć czubatą łyżkę serka i rozsmarować, ułożyć parę
jeżyn i zwinąć w rulonik. Aby naleśniki wyglądały efektywnie i
bardzo oryginalnie można je pokroić i ułożyć na talerzu (jak na
zdjęciu)
Pozostałą ilość ricotty, jogurtu,
cukru i jeżyn zmiksować aby powstał gładki mus, którym
uwieńczymy nasze naleśnikowe dzieło:-)
Smacznego!!!
Apetyczne! :)
OdpowiedzUsuńwyglada apetycznie... a skąd jezyny .. czy to specjalna wyprawa do lasu. jezyny sa dla mnie symbolem końca wakacji... takie nalesniki tylko moga osłodzić :)
OdpowiedzUsuńDawno już naleśników nie jadłam... Najwyższa pora nadrobić :)
OdpowiedzUsuńTwoje kuszą ogromnie :)
Ile wychodzi sztuk ?
OdpowiedzUsuń