czwartek, 28 sierpnia 2014

Flapjack czyli batoniki owsiane


Flapjack, dla niektórych to zespół trash metalowy, zabawna postać kreskówkowa, dziwna ryba żyjąca w wodach niedaleko Australii, naleśnik lub po prostu batonik z płatków owsianych. Ogromna ilość znaczeń jednak batonik jest sam w sobie nieskomplikowany i tradycyjny. Kupne flapjacki są bardzo słodkie i miękkie. Przygotowałam wersję z mniejsza ilością cukru oraz czekoladą. Mam nadzieję, że wam się spodobają:-)

Składniki na blachę 30cm na 21cm

  • 600g płatków owsianych błyskawicznych
  • 200g cukru
  • 200g masła
  • 150 ml syropu klonowego
  • 200g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Nagrzać piekarnik do 180ºC. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia tak by papier wystawał poza blaszkę (będzie łatwiej wyciągnąć upieczoną masę) Masło rozpuścić na patelni i dodać syrop klonowy, wymieszać i podgrzać chwilę. Wymieszać z płatkami oraz cukrem. Wyłożyć na blaszkę i mocno przygnieść. Piec około 20 minut do złotego koloru. Po upieczeniu ostrożnie wyciągnąć masę owsianą z blaszki i pokroić na kwadratowe batoniki (jak ostygną będzie bardzo ciężko je przekroić i będą się kruszyć). Kiedy flapjacki ostygną maczamy je w rozpuszczonej czekoladzie i zostawiamy do wystygnięcia.





3 komentarze:

  1. Maria, czy przy pieczeniu słuchałaś Metaliki?
    wygladaja tak,że mam je ochotę pochrupać

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne do podjadania w ciągu dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wyglądają smakowicie :)
    Lubię takie zabierać ze sobą na drugie śniadanie do szkoły :)

    OdpowiedzUsuń