Znowu eksperymenty:-) tym razem wpadłam
na pomysł by do zupy dyniowej dodać trochę masła orzechowego.
Efekt był niesamowity, w całym domu pachniało orzechami.
Składniki:
- 1 mała dynia (około 1kg-1,5kg)
- 2 cebule
- łyżka miodu
- łyżka imbiru
- 150ml śmietany 18%
- 3 łyżki masła orzechowego
- łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć
na rozgrzanym oleju. Obrać dynię, pestki wyrzucić a miąższ
pokroić w małe kawałki. Wrzucić do garnka i zalać wodą (około
jednego litra), gotować do miękkości. Następnie dokładnie
zmiksować. Cały czas miksując dodać masło orzechowe i śmietanę.
Na koniec doprawić miodem i imbirem oraz solą jeżeli będzie dla
was za mało słona.
Skorzystam z tego pomysłu, bardzo mnie zaciekawił :)
OdpowiedzUsuńnareszcie dynia.. bardzo mi podoba sie to połaczenie dyni i orzechów
OdpowiedzUsuńZaciekawiłaś mnie tym połączeniem :)
OdpowiedzUsuńMarysiu! (jeżeli mogę się tak familiarnie zwrócić)... Bardzo podoba mi się Twoje nieszablonowe podejście do kuchni. Wyobraziłam sobie ten smak i także myślę, że to musi BYĆ PYSZNE! Zapisałam do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńpo tytule spodziewałam się słodkości, a tu zaskoczenie wersja wytrawna. A u mnie mus na słodko, zapraszam i pozdrawiam, justyna mojemenu.blogspot.com
OdpowiedzUsuń