poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Przekąska z brukwi czyli bogactwo przeciwutleniaczy.

Przeciwutleniacze chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem środowiska. Wydaje się, że nie ma nic lepszego od naturalnych produktów, które mogą chronić nas przed negatywnym działaniem szkodliwych substancji oraz działać tak skutecznie podczas prewencji chorób cywilizacyjnych. Do głównych przeciwutleniaczy możemy zaliczyć:
  • beta – karoten (zawarty w pomarańczowych i zielonych warzywach)
  • glutation (zawarty w awokado, truskawkach czy pomidorach)
  • likopen (zawarty w arbuzach, morelach czy pomidorach)
  • kwercetyna (zawarta w czerwonej cebuli czy czerwonych winogronach)
  • ubichinol (zawarty w orzechach oraz rybach)
  • witamina C (zawarta między innymi w papryce, truskawkach, cytrusach czy zielonej pietruszce)
  • witamina E (zawarta w zielonych warzywach, mleku czy jajach)
  • indole (zawarte w brokułach, kapuście, kalarepie, rzodkiewce czy brukwi)
Ostatnio bardzo lubię eksperymentować z warzywami i zdrowymi przekąskami. Tak właśnie powstały frytki z brukwi. Bardzo dobrze komponują się z solą i papryczką chili :-)



Składniki:

  • brukiew (1 duża sztuka)
  • papryczka chili
  • sól
  • olej

Sposób przygotowania:



Brukiew obrać, pokroić starannie w słupki o grubości centymetra. Gotować około 15 minut w osolonej wodzie a następnie odcedzić, ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC. Na koniec posypać chili oraz solą. Można podawać z keczupem :-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz