Przeciwutleniacze chronią nasz
organizm przed szkodliwym działaniem środowiska. Wydaje się, że
nie ma nic lepszego od naturalnych produktów, które mogą chronić
nas przed negatywnym działaniem szkodliwych substancji oraz działać
tak skutecznie podczas prewencji chorób cywilizacyjnych. Do głównych
przeciwutleniaczy możemy zaliczyć:
- beta – karoten (zawarty w pomarańczowych i zielonych warzywach)
- glutation (zawarty w awokado, truskawkach czy pomidorach)
- likopen (zawarty w arbuzach, morelach czy pomidorach)
- kwercetyna (zawarta w czerwonej cebuli czy czerwonych winogronach)
- ubichinol (zawarty w orzechach oraz rybach)
- witamina C (zawarta między innymi w papryce, truskawkach, cytrusach czy zielonej pietruszce)
- witamina E (zawarta w zielonych warzywach, mleku czy jajach)
- indole (zawarte w brokułach, kapuście, kalarepie, rzodkiewce czy brukwi)
Ostatnio bardzo lubię eksperymentować
z warzywami i zdrowymi przekąskami. Tak właśnie powstały frytki z
brukwi. Bardzo dobrze komponują się z solą i papryczką chili :-)
Składniki:
- brukiew (1 duża sztuka)
- papryczka chili
- sól
- olej
Sposób przygotowania:
Brukiew obrać, pokroić starannie w
słupki o grubości centymetra. Gotować około 15 minut w osolonej
wodzie a następnie odcedzić, ułożyć na blaszce wysmarowanej
olejem i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC.
Na koniec posypać chili oraz solą. Można podawać z keczupem :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz