środa, 20 sierpnia 2014

Przepis na "DELICJE"

Coś mnie naszło (chyba miałam za dużo wolnego czasu), żeby przygotować jakże to znane ciasteczka z galaretką pokryte czekoladą... delicje. Przygotowałam dwa warianty z ciemną lub z białą czekoladą :-) Wykonanie około 60 ciasteczek zajęło mi 2 godziny ale było warto. Zapomniałam też kupić galaretki i zamiast niej użyłam dżemu truskawkowego. Spowodowało to że środek delicji był bardziej owocowy i moim zdaniem dużo lepszy.

Składniki (biszkopty)

  • 6 jajek
  • 150g cukru pudru
  • 150g mąki pszennej

Oraz:

  • 150g dżemu truskawkowego
  • 300g gorzkiej czekolady
  • 300g białej czekolady

Sposób przygotowania:


Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę. Żółtka wymieszać z cukrem pudrem i powoli dodawać do białek cały czas miksując. Następnie dodawać po łyżce mąki mieszając już dużą łyżką lub szpatułką. Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia malutkie krążki. Piec około 12-15 minut aż będą złote.



Po upieczeniu wyłożyć biszkopciki na kratkę aby ostygły.




Łyżeczką nakładać porcję dżemu. Następnie rozpuścić czekoladę i delikatnie polać nią biszkopty. Pomagałam sobie przy tym pędzelkiem aby równomiernie pokryć ciasteczka.



 Na koniec ozdobiłam „delicje” czekoladą innego koloru używając do tego malutkiej łyżeczki. Ciasteczka należy pozostawić do momentu aż czekolada stężeje. Wykonanie jest bardzo pracochłonne ale efekt jest naprawdę warty zachodu.  





2 komentarze:

  1. tak sobie pomyślałam, że wiem co jem.. daj gryza:-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Podziwiam, aczkolwiek nie wzięłabym udziału w konsumpcji. Hurma i Czereda - jak najbardziej!

    OdpowiedzUsuń