Ostatnio mam dużo czasu
żeby eksperymentować z pieczeniem różnych słodkości. Tym razem
upiekłam kruche, dosyć twarde ciasteczka, które potem zanurzyłam
w czekoladzie. Uwaga bardzo słodkie :-)
Składniki:
- 200g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 100g brązowego cukru
- 120g masła
- 100g czekolady mlecznej
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i cynamonem. Masło pokroić w kostkę i
ugnieść z mąką i cukrem. Odstawić na 15 minut do lodówki.
Następnie rozwałkować cienko i wyciąć szklanką kółka. Ułożyć
na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15 – 20
minut w temperaturze 180ºC
aż ładnie się zarumienią. Poczekać aż trochę ostygną i
wyłożyć na kratkę. Czekoladę rozpuścić. Ciasteczka zanurzać w
czekoladzie i ułożyć z powrotem na kratce i poczekać aż czekolada stężeje.
jak fajnie ułożone, oprócz tego, że smaczne to jeszcze z pomysłem. Prosze o więcej:-)
OdpowiedzUsuńMniam, wyglądają niezwykle kusząco :) Musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuń