niedziela, 16 marca 2014

MAKBŁECZNIK przepis od koleżanki z lat 80 tych.


Stary sprawdzony przepis mojej mamy, która dostała go z kolei od koleżanki w czasach gdzie o książkę kucharską było jeszcze bardzo trudno a przepisy najlepiej przekazywało się z ust do ust.

Składniki:

  • 20 dkg maku namoczonego na 12 godzin, ugotowany potem odcedzony
  • 8 średniej wielkości jabłek startych na grubych oczkach
  • 100g masła
  • 20 dkg cukru pudru
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 6 jaj/ ubite bia lka na sztywno
  • bakalie
  • mała szczypta soli
  • bakalie (orzechy najlepiej uprażone w piekarniku 150 stopni na 15 minut), skórka z cytryny


Sposób przygotowania:


Utrzeć na gładką masę: masło, żółtka, cukier. Do masy dodawać stopniowo mak, jabłka starte na grubych oczkach, kaszę manną oraz bakalie. Na koniec dodajemy ubite białka z szczyptą soli. Piec w tortownicy przez około 50 minut w nagrzanym piekarniku piekarniku do 190 stopni. Wierzch powinien ładnie się zrumienić i lekko popękać. Całość możemy polać polewa czekoladową (1 łyżka kakao + 2 łyżki cukru pudru + 3 łyżki gęstej śmietany. Razem gotować przez 3 minuty, jak ostygnie dodać 1 łyżkę masła... najlepsza błyszcząca polewa!!!) oraz posiekanymi orzechami.




























2 komentarze:

  1. takie stare, najprostsze przepisy są niezastąpione!

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda :-)
    www.kuchniaipodroze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń